Mados
Mere om vore kogebøger
For mange mange år siden blev den første kogebog udgivet på tryk i Danmark. Det skete i 1616, dvs. dengang Christian den 4. var konge i Danmark. Denne første kogebog er siden blevet genoptrykt og udgivet igen. Naturligvis indgår denne bog i vores samling. Den anden kogebog der blev udgivet i Danmark kom i 1648, dvs. at der gik 32 år imellem den første og den anden kogebog. Nu er det lykkedes at få fat i et genoptryk af denne, den 2. kogebog på dansk. Kogebogen er skrevet af en fru Anna Weckerin, enke efter Johan Jacob Wecker, der var stadslæge (medici) og apoteker (physici) i Colmar.

Kogebogen indeholder 406 opskrifter idet dog opskrifter efter datidens normer jo ikke indeholder mål og vægt, men alene vejledninger - og endda vejledninger på et meget overordnet plan. En ganske stor udvidelse i forhold til den første kogebog der "bare" indeholdt 100 opskrifter.

Igennem lang tid har vi kigget efter rigtig gamle kogebøger. Mange steder bliver der søgt, og det hænder da også at vi finger noget spændende, selv om det desværre er sjældent. Også listerne fra diverse antikvariater, der jo er oplagt i sådan en sag, bliver nærlæst.

I lang tid har en liste fra Lynge og Søn været interessant, fordi den bl.a. indeholdt  en rigtig gammel og spændende kogebog, nemlig "Den kongelige Danske og i henseende til alle slags Maader fuldstændige Koge=, Bage= og Sylte=Bog" med undertitlen "Syv hundrede og ti anviisnings Regler indrettet for herskaber og fornemme familier, saavel som for alle og enhver især, hvorefter der kan tillaves saavel kostbare, som ordinære Retter, saa og hvorledes en deel have Frugter skal tørres og indsyltes, samt 52 regler om confiturer" af Marcus Looft, mesterkok i Itsehoe, og udgivet i København i 1772.

Nu blev det så. En dag hvor turen gik til København, faldt vores vej "tilfældigt" forbi antikvariatet der ligger bag Illum og endnu en spændende kogebog blev hjembragt.

Det er lidt tankevækkende at stå med en velbevaret, spændende og interessant bog tilbage fra 1772. Det er faktisk næsten 250 år siden denne bog blev erhvervet og brugt. Af specielle ting fra bogen kan nævnes at Kartofler stort set var ukendt på dette tidspunkt og omtales kun et enkelt sted med betegnelsen "Jord æbler". Modsat benyttes "Hollandsk sovs" der i mistænkelig grad ligner vore dages Hollandaisesauce flere gange. Vores traditionelle sylte er beskrevet som "Presse Sylte af  Svinehoveder". Opskriften på denne sylte  rummer kalvefødder til gelering, eddike, nelliker, peber, laurbærblade, løg, salt - ja stort set som vi i dag forestiller os at sylte skal tillaves. Også vores Creme brulee, Sprutbakkelse og Sneboller findes der anvisninge på i denne gamle bog.En sidste ting der skal nævnes er at marcipan indgår i meget bagværk. Ikke betegnet marcipan, men som mandeldej, men opskriften er uden tvivl marcipan.Jo en spændende kogebog er indlemmet i samlingen og der er ingen tvivl om at den vil blive læst i de kommende dage.

Det er dejligt når nogen viser interesse for vores samling - og ekstra dejligt når det så ender med at en eller flere gamle kogebøger føjes til vores i forvejen store samling af gamle kogebøger. "Kogebog for By og landhusholdninger" af Maria Rasmussen fra 1896 (femte oplag) er kommet ind i samlingen. Kogebog for By og landhusholdninger rummer bl.a. opskrift på Graa Ærter, Æggeboller, Limonadesuppe, Smørgrød og Franske Kyllinger. Alt sammen retter der ikke findes i det almindelige danske køkken mere, men som var engang. I kogebogen findes også en række beskrivelser og anvisninger på slagting, hjemmelavede pølser, ølbrygning og mejeribrug. Alt i alt en rigtig spændende "ny" gammel kogebog som vi er glade for at have fået tilføjet.

Nye kogebøger - vi er altid på jagt, og har en stille drøm om, at vores samling af gamle danske kogebøger, stadig kan vokse og rumme endnu flere spændende bøger. Her forleden dag, blev vi "begavet" med en stor stak kogebøger fra Pernille (det er ikke første gang vi får overdraget kogebøger herfra). Det er altid spændende - dels fordi kogebøger er spændende, og dels fordi det efterhånden er sjældent, at vi er heldige at finde noget vi ikke har i forvejen. Denne gang var vi heldige - hele 11 kogebøger som ikke findes i samlingen! En perle er jo Madam Jensens kogebog fra 1904. Navnet Jensen skaber straks associationer til den kendte frøken Jensens kogebog, men der er faktisk flere Jensen'er der har skrevet kogebøger, og denne har intet med den anden Jensen at gøre.

Vi er heldige! Flere har "begavet" os med diverse gamle og nyere kogebøger til vores liste. Hurra for det og hurra for de der har bidraget. På listen af ældre værker er tilføjet "Den erfarne vejleder" af J. P. Borg fra 1909, "Hus og Hjems Syltebog" af Henriette Bjerg fra 1935 og Lilla Deeleys "Engelsk Bagværk" fra 1936. Lidt nyere er "Hot Wok" af Carpenter og Sanderson, "Provence, maden, vinen og landskabet" af Lars Boesgaard, Mette Fugls "Fugls føde", "Passion for Pasta" af Antonio Carluccio og "Brøndums fiskekogebog" af Claus Christensen og Søren Wederkopp.